Modern sanat nedir ? Sever misiniz yada anlamsız mı gelir? Mesela şöyle bir resim size neyi çağrıştırır?
Sanatçı burada ne anlatmak istemiş deyip tecimsel kaygılardan, fırçasını korkusuzca savurduğundan gibi entellektüel
bir kaç cümle kurar mıydınız? üstelik asıl altında yatan gerçek hikayesini, kodların gücüyle sanatın birleşimini bilmeden.
Hadi o zaman bu resmi yakından inceleyelim, resimde gördüğünüz her bir fırça darbesi aslında bir kuşu temsil ediyor, yani bu resim tamamen ses dalgalarından oluşmuş, bir çok kuş sesinin eşit aralıklar ile kesilip yan yana getirilmesinden, sadece bu görselden bakarak tüm bu kuşların seslerini duyabilseydik keşke… Aslında neden olmasın?
Teknoloji çağındayız sonuçta işte burada gördünüz mü? şimdi sadece görsel bir sanat değil aynı zamanda işitsel de kendisi ile etkileşime geçebildiğimiz bir sanat haline dönüştü, interaktif sanat da diyebiliriz
Peki tüm bunların kodlar ile alakası ne? Kodların gücü ile sanatın birleşimi derken neyi ifade etmek istedim? Ressamlar yağlı boya, sulu boya gibi teknikler kullanıyorlar peki bu tür bir eseri kim, hangi teknikle yaptı?
Bunun ressamı iki bilgisayar programcısı ve bir makine. Kodlarla bu tabloyu oluşturmuşlar.
Kuş seslerini almışlar. Kuşların adını bile yazmadan sadece ses olarak bilgisayara yüklemişler.
“Machine Learning” tekniklerini kullanan bir bilgisayarın sadece kuş seslerini dinleyerek ne yapacağını merak etmişler.
Bunun için sesleri eşit uzunlukta küçük parçalara bölüp parmak izini çıkartmışlar. Bilgisayar t-SNE tekniğini kullanarak bunları karşılaştırıp organize etmeye başlamış. Adeta onları ses boyutundan görüntü boyutuna taşımış ve ortaya böyle bir tablo çıkarmış. Gerçekten de birbirine yakın kuş sesleri yan yana gelebilmiş.
Kodların gücünü kullanan bu sanatçı Kyle Mc Donald üstelik bu tablonun tüm kodlarını yayınlamış, yani açık kaynak kodlu bir tasarım bu. Kullanılan tüm kuş seslerinin olduğu dijital kütüphane de herkese açık. bence bu süper bir şey yani tüm gerekli olan hammadde elimizin altında bu hammadeler ve bilgisayarınızın yardımı ile aslında sizde bunu yapabilirsiniz, üstelik kodlamayı öğrenmek için iyi bir yöntem olabilir
açık kaynak kodları bize kodu daha geniş incelemelere tabi tutmamızı sağlıyor buda kodlama öğrenmeye başlamak için iyi bir adım.
“Code is Poetry – Kod şiirdir.” Gerçekten de öyle değil mi? Bu ifadeyi ilk kez WordPress’de görmüştüm.
WordPress’de internette ki bir çok web sitesinin yapımında kullanılan bir başka “açık kaynak kodlu” yazılım projesi.
Bu kodu kullanarak sanat eseri gibi tasarlanmış web sitelerini ücretsiz olarak ve özgürce tasarlayabiliyorsunuz.
Şimdi bir başka modern sanat eseri göstereyim size. “Neural Synthesis” tekniğiyle oluşturulmuş.
Beynimizdeki hücrelerin sinaps bağlantıları gibi bilgisayarların birbirine bağlanarak oluşturulduğu nöral ağlar yardımıyla yapılıyor bu tür çalışmalar. Bunu kodlayan Gene Kogan da kodunu açık olarak yayınlıyor. Ama bunun da ötesine geçip kodların nasıl yazıldığını, tekniğin nasıl kullanıldığını tüm ayrıntılarıyla anlatıyor.
New York Üniversitesi’nde verdiği “nöral estetik” derslerinin video kayıtlarını da yayınlıyor.
Birde Refik Anadol var içimizden bizim değerlerimizden biri, “Arşiv Rüyası” sergisini araştırmanızı isterim. Bunun dışında Melting Memories “Eriyen Hatıralar” adında başka bir çalışması daha var. Adeta canlı bir veri heykeli yarattı. Refik Anadol’un teknolojiyle sanatı birleştirdiği bu eserleri sadece sergi salonlarında değil San Fransisco gibi metropollerin çeşitli köşelerinde de görülebiliyor. Kendisi de diğer sanatçılar gibi son derece açık. Düşünme ve üretim süreçlerini tüm dünyayla paylaşıyor.
Örnek vereceğim son sanatçı Zach Lieberman, her ne kadar güzel sanatlar eğitimi almış olsa da kendisine “araştırmacı” denmesini tercih ediyor. Kim bilir belki de sanat, insanlık için gerçekten de bir araştırma geliştirme AR-GE şeklidir. Lieberman da interaktif sanat çalışmaları yapıyor.
Kağıda bir şey çiziyorsunuz ve sonra o şeyle etkileşime giriyorsunuz. Aslında bu çok da yeni bir fikir değil.
Daha 1900 yılında meşhur Thomas Edison tarafından yaptırılan bir filmde de böyle bir etkileşim fikri var. Şimdi bilgisayarlar ve yazılım sayesinde bu fikir gerçeğe dönüşebiliyor.
Bu gördüğünüz fontu da Zach Lieberman tasarlamış. Ama bu kez tuval yerine bir hangar ve fırça yerine de bir araba kullanarak.
Araba üzerindeki renkli noktaları algılayan ve bunu takip ederek bir yazı karakterine dönüştüren bir yazılım geliştirmiş. Ortaya IQ fontu çıkmış.
Lieberman’ın üçüncü projesi bir başka sanatçı için yapılmış. Tony Kwan adlı bir grafiti sanatçısı. Felç geçirmiş, vücudunun hiçbir yerini kullanamaz hale gelmiş.
Beyni ve gözleri hariç. Bir şeyler üretmek için sadece bu ikisi yeter mi? Gözle grafiti yapılabilir mi?
Bu sorunun cevabını aramışlar ve bu kez göz hareketlerini takip eden bir yazılım geliştirmişler. Tony gözleriyle çizim yapmaya tekrar başlamış. Yaptığı bu çizimleri gerçek zamanlı olarak grafitilerin ait olduğu yerlere, sokaklara projektörlerle yansıtmışlar.
Hastane odasından hiç çıkmadan, vücudunu bile kıpırdatmadan sokaklarda dolaşmış. Sonra da yine gözleriyle şunu yazmış:
2003’den beri ilk kez bir şeyler çizebiliyorum. Suyun altında 5 dakika kaldıktan sonra tekrar nefes alabilmek gibi hissettiriyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi bunu yapmak için geliştirdikleri tüm donanım ve yazılım da herkese açık.
Sadece bir webcam ve bilgisayar yardımıyla bu durumda olan herkesin kullanabileceği bir araç geliştirmişler.
Bir zamanlar John Dewey’in dediği gibi “Bilim anlamları açıklar; sanat ise bunları ifade eder.”
Ya her ikisine de sahip olursanız? İkisinin de açık olarak paylaşılmaya başlandığı bu zamanlarda bizim için artık sadece sanatı anlamak yetmez.
Ekran tuvallerinin önünde geçirdiğimiz vakitlerin bir kısmını, bir de o camın arkasında geçirmeye başlarsak ne olur bir düşünsenize.
Fırça olarak kodları, boya olarak renkleri, sesleri, animasyonları kullansak? Koddaki güzelliği, şiirselliği ortaya çıkarsak…
Kaynak : https://barisozcan.com/kodlayarak-nasil-sanat-yapilir/
https://experiments.withgoogle.com/ai/bird-sounds/view/
http://genekogan.com/works/neural-synth/
http://thesystemis.com/projects/iq-font/
Leave a Comment