Dünya her geçen gün dijitalleşiyor ve teknolojik anlamda neredeyse her gün verilerimiz artıyor. Teknolojinin hayatın her alanında yer alması özel yaşantıları , şirket bilgilerini hatta gizli devlet bilgilerini tehdit edecek boyutlara ulaşıyor. Artık güvenlik tehditlerine sadece devletler tarafından ve silahlı olarak değil , şirketler, terör örgütleri ve hatta bireyler tarafından da hem de siber uzay dediğimiz sanal alanda maruz kalmaktayız. Güvenlik açıklarını bazen savunmak imkansız bir hal alıyor ve devletlerin siber güvenlik alanına karşı önlemler gecikmektedir.
Fakat bu durum kurum ve kişisel güvenliğimiz gereği riskleri belirleme ve önlemler alma bizlerin elindedir.
Bu saldırılar özellikle Estonya , Gürcistan ,NATO gibi devlet ve örgütlere yapılan saldırılar sonrası bu konu daha iyi anlaşılmıştır.
Buna göre güvenlik, devletleri uluslararası alanda var olabilmeleri için olmazsa olmazdır. Önceden güçlü bir askeri ordu aynı zamanda devletlerin uluslararası sistemde başat aktör olabilmeleri adına önemli unsur sayılmaktaydı. Fakat gelişen teknoloji ile birlikte bu güvenlik yaklaşımının pek de geçerli olmadığı görülmektedir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte güvenlik olgusu da değişmeye uğramıştır. Bilgisayar sistemleri, kodlama programları ve dijital gelişmelerle saniyelerle ölçülebilecek kadar kısa süreler içinde bu bağıntıları kurma ve kurulan bağıntıları harekete geçirme imkanları kolaylaşmıştır.
Bu kolaylıkta devletlerin ve bireylerin verilerine güvenlik yönünden tehlike arz ediyor. Bu tehditlerle baş etmenin yolu ise askeri alanda ordular değil , siber alanda oluşturulacak olan siber ordular olmalıdır. Bu saldırılardan ve tehditlerden daha az etkilenmek için ;
1. Kullandığınız her hesap için ayrı bir şifre oluşturun.
2. Mümkün olduğunca uzun bir şifre yaratmaya özen gösterin.
3. Sizin hakkınızdaki bilgilerden yararlanılarak tahmin edilmesi kolay olacak sözcükler seçmeyin. (Aile fertleri, ev hayvanlarının isimleri, doğum tarihleri gibi)
4. Utandıracak sözcükler seçmeyin.
5. Tahmin edilmesi zor olacak password’ler yaratmanıza yardımcı olacak uygulamalardan yararlanın.
6. Hack’lendiğinizi öğrenmenize yardımcı olabilecek “Have I been pwned? benzeri programlar kullanın.
7. Arama çubuklarının şifrelerinizi kaydetmesine ve sizi hatırlamasına izin vermeyin.
8. Parmakla tanıma işlemi için, yazı yazarken az kullandığınız ve ekrana dokunurken kullanmadığınız bir parmağınızı tercih edin.
9. E-posta hesabınızı korumaya alın.
10. Mümkün olduğunca iki basamaklı bir doğrulama işlemi uygulayın.
Leave a Comment